Lunos prezračevanje z rekuperacijo toplote

Prezračevanje z rekuperacijo je v zadnjih letih postal zelo dobro poznan pojem med ljudmi. Z zamenjavo oken in izolacijo stavbe se žal prepreči izmenjava zraka med notranjostjo in zunanjostjo stavbe. V notranjosti objekta nastaja vlaga, kot posledica bivanja: kuhanja, pranja, tuširanja,… Nove in adaptirane stavbe tako potrebujejo sistem prezračevanja, saj jutranje odpiranje oken ali odpiranje oken “na kip” ne zadošča več.

V primeru prezračevanja z rekuperacijo pa tipično po dva rekuperatorja delujeta v paru. En rekuperator dovaja zrak v prostor, medtem ko drugi rekuperator odvaja zrak iz prostora. V naslednjem ciklu se smer delovanja obrne. Pri tem pa je pomembno, da je sestavni del rekuperatorja tudi hranilnik toplote. Ko rekuperator odvaja topel zrak iz prostora, se hranilnik toplote segreje. Ko v naslednjem ciklu skozi isti rekuperator v prostor dovajamo hladen zrak, se le ta zaradi hranilnika toplote predhodno segreje. Izkoristki boljših rekuperatorjev dosegajo tudi vrednost izkoristka ranga 90%.

S pomočjo rekuperacije tako znatno znižamo toplotne izgube zaradi prezračevanja. Le-te lahko dosegajo več deset odstotkov potrebne toplote za ogrevanje stavbe. S pomočjo rekuperacije toplote pa so izgube zaradi prezračevanja neznatne.

Kdaj pride uporaba rekuperacije v poštev ? Rekuperacija je še posebej primerna v primeru novih, nizkoenergijskih hiš in v primeru obstoječih stavb, ki se ustrezno energetsko obnovijo s kakovostnimi okni in večjo debelino fasadne in strešne izolacije.

Prezračevanje z rekuperacijo, PURES in EKO SKLAD

Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES) predpisuje, da se mora zrak v prostoru v celoti zamenjati v roku 2 ur. Določeni drugi standardi pa predpisujejo nekoliko manjšo stopnjo izmenjave zraka med stavbo in okolico.

K številnim odločitvam za prezračevanje z rekuperacijo pozitivno pripomore tudi dejstvo, da Eko sklad v številnih obdobjih tovrstno obliko prezračevanja subvencionira.

Klasično prezračevanje, prezračevanje z rekuperacijo ali hibriden sistem

Pri klasičnem sistemu prezračevanja se v bivalne prostore dovaja suh in hladen zrak skozi stenske ali okenske zračnike, ventilatorji v kuhinjah in kopalnich pa odvajajo topel in vlažen zrak iz stavbe.

Klasičen sistem prezračevanja izvajamo zelo redko, predvsem zaradi visokih toplotnih izgub. Primeren pa je na primer v manjših stanovanjih v toplejših krajih (na primer na Primorskem). Z uvedbo prezračevanja tako zagotovimo suh in svež zrak in preprečimo nastanek vlage in plesni, ko so stanovanja v zimskem obdobju tudi po več mesecev prazna in neprezračevana.

Pogosto oziroma skoraj praviloma izvajamo prezračevanje z rekuperacijo, ki je kombinirano s klasičnimi odvodnimi ventilatorji. Govorimo o tako imenovanem hibridnem sistemu prezračevanja. Klasični ventilatorji so cenejši od rekuperatorjev, namestimo pa jih v prostore, ki so namenjeni izključno odvajanju zraka (kopalnice, kuhinje, pralnice,…).

Predlagamo, da pred naročilom preverite dokument: Pogoji za izvedbo prezračevanja.

Prednosti decentraliziranega sistema prezračevanja z lokalnimi rekuperatorji

Pri odločitvi za prezračevanje z rekuperacijo se lahko odločimo za:

  • centraliziran sistem prezračevanja
  • decentraliziran sistem prezračevanja, ki temelji na lokalnih rekuperatorjih

V obstoječih stavbah je veliko bolj prikladen decentraliziran sistem prezračevanja. V številnih primerih je namreč zelo težko napeljati cevi za prezračevanje in večkrat se zgodi, da morajo investitorji izvesti spuščen strop. Tudi v novih objektih se pokažejo prednosti decentraliziranega prezračevanja z rekuperacijo predvsem zaradi naslednjih dejstev:

  • veliko lažje čiščenje, saj se v primeru lokalnega rekuperatorja le sname maska in filter opere z vodo,
  • večje udobje bivanja, saj imamo namesto enega lahko več krmilnikov, kar pomeni, da imamo lahko več ločenih con, ki delujejo povsem avtonomno,
  • cenejši in enostavneši potek gradnje, ker odpadejo strojne inštalacije, ki jih je treba sproti vgrajevati v ploščo, skladno s potekom gradnje.

V primeru decentraliziranega prezračevanja predstavljajo poseg v stavbo le:

  • izvrtine skozi zunanje stene in fasado, ki se izvedejo s pomočjo diamantnega vrtanja,
  • namestitev krmilne enote za rekuperatorje in dovod elektrike za delovanje rekuperatorjev.

Lunos prezračevanje

Prezračevanje z rekuperacijo izvajamo z najbolj razširjenimi rekuperatorji v Sloveniji, proizvajalca Lunos iz Nemčije:

  • rekuperator Lunos e2,
  • nov, še tišji in zmogljivejši model od Lunos e2, rekuperator Lunos e260, ki je primeren za vgradnjo v spalnice, pa tudi v prostore z večjo prostornino zraka (večje dnevne sobe,…),
  • kopalniški rekuperator Lunos ego.

Za več informacij, izdelavo informativne ponudbe in naročilo storitev pokličite na 031 579 717 ali pošljite sporočilo na info@ceresol.com. V primeru želje po informativni ponudbi prosimo navedite tudi kraj, kontaktni gsm in če je le možno pripnite tudi tloris stanovanja, ki je predpogoj za izdelavo ponudbe. Dobrodošlo je, da so na tlorisu označene kvadrature prostorov, okna in vrisano pohištvo, ker vse to vpliva na načrtovanje elementov prezračevanja. V primeru, da originalni tlorisni načrt ne obstaja, je lahko tlorisni načrt narisan tudi na roke.

Pogoji za izvedbo prezračevanja z rekuperacijo

V primeru, da izvrtine zagotovimo mi, predlagamo, da si pogledate stran diamantno vrtanje, kjer so med drugim navedeni pogoji za izvedbo izvrtin. V primeru, da so izvrtine sestavni del izvedbe prezračevanja, se cene izvrtin obračunajo po nižji ceni, kot je navedena na strani, ki opisuje storitev diamantnega vrtanja.

Za izvedbo prezračevanja veljajo dodatno naslednji pogoji izvedbe.

Garancija na prezračevalni sistem velja 2 leti. Način plačila: 50% avans za potrditev ponudbe. Rok izvedbe: do 21 dni po plačilu avansa.

Montaža ventilatorskih enot, vhodnih enot in ostalih elementov zajema vgradnjo na predvidena mesta. Vgradnja obsega: vgradnjo, montažo in priklop na pred pripravljene elektroinštalacije, pregled sistema ter zagon. Naročnik poskrbi za elektroinštalacije do bližine mest ventilatorjev in rekuperatorjev. Podrobnosti za električno napeljavo se dorečejo na ogledu pred izvedbo.

Za nemoten pretok zraka med notranjimi prostori zagotovi naročnik 3-4 mm režo pod notranjimi vrati, rešetke v vratih ali pa se predvidi namenski stenski element ULD, ki ga lahko zagotovimo mi.

Za več informacij o pogojih za izvedbo prezračevanja z rekuperacijo, vključno z zahtevami za elektroinštalacije, poglejte naslednji dokument: Pogoji za izvedbo prezračevanja.

Pokličite nas na številko 031 579 717 ali pošljite povpraševanje preko spletnega obrazca.