Rekuperacija – lokalno prezračevanje z rekuperacijo toplote

Rekuperacija oziroma prezračevanje z rekuperacijo in lokalno prezračevanje so v zadnjih letih postali zelo dobro poznani pojmi med ljudmi. Z zamenjavo oken in izolacijo stavbe se žal prepreči izmenjava zraka med notranjostjo in zunanjostjo stavbe. V notranjosti objekta nastaja vlaga, kot posledica bivanja: kuhanja, pranja, tuširanja,… Nove in adaptirane stavbe tako potrebujejo sistem prezračevanja, saj jutranje odpiranje oken ali odpiranje oken “na kip” ne zadošča več.

V primeru rekuperacije (prezračevanje z rekuperacijo) pa tipično po dva rekuperatorja delujeta v paru. En rekuperator dovaja zrak v prostor, medtem ko drugi rekuperator odvaja zrak iz prostora. V naslednjem ciklu se smer delovanja obrne. Pri tem pa je pomembno, da je sestavni del rekuperatorja tudi hranilnik toplote. Ko rekuperator odvaja topel zrak iz prostora, se hranilnik toplote segreje. Ko v naslednjem ciklu skozi isti rekuperator v prostor dovajamo hladen zrak, se le ta zaradi hranilnika toplote predhodno segreje. Izkoristki boljših rekuperatorjev dosegajo tudi vrednost izkoristka ranga 90%.

S pomočjo rekuperacije tako znatno znižamo toplotne izgube zaradi prezračevanja. Le-te lahko dosegajo več deset odstotkov potrebne toplote za ogrevanje stavbe. S pomočjo rekuperacije toplote pa so izgube zaradi prezračevanja neznatne.

Kdaj pride uporaba rekuperacije v poštev ? Rekuperacija je še posebej primerna v primeru novih, nizkoenergijskih hiš in v primeru obstoječih stavb, ki se ustrezno energetsko obnovijo s kakovostnimi okni in večjo debelino fasadne in strešne izolacije.

Rekuperacija, PURES in EKO SKLAD

Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES) predpisuje, da se mora zrak v prostoru v celoti zamenjati v roku 2 ur. Določeni drugi standardi pa predpisujejo nekoliko manjšo stopnjo izmenjave zraka med stavbo in okolico.

K številnim odločitvam za prezračevanje z rekuperacijo pozitivno pripomore tudi dejstvo, da Eko sklad v številnih obdobjih tovrstno obliko prezračevanja subvencionira.

Klasično prezračevanje, prezračevanje z rekuperacijo ali hibridno prezračevanje?

Pri klasičnem sistemu prezračevanja se v bivalne prostore dovaja suh in hladen zrak skozi stenske ali okenske zračnike, ventilatorji v kuhinjah in kopalnich pa odvajajo topel in vlažen zrak iz stavbe.

Klasičen sistem prezračevanja izvajamo zelo redko, predvsem zaradi visokih toplotnih izgub. Primeren pa je na primer v manjših stanovanjih v toplejših krajih (na primer na Primorskem). Z uvedbo prezračevanja tako zagotovimo suh in svež zrak in preprečimo nastanek vlage in plesni, ko so stanovanja v zimskem obdobju tudi po več mesecev prazna in neprezračevana.

Pogosto oziroma skoraj praviloma izvajamo prezračevanje z rekuperacijo, ki je kombinirano s klasičnimi odvodnimi ventilatorji. Govorimo o tako imenovanem hibridnem sistemu prezračevanja. Klasični ventilatorji so cenejši od rekuperatorjev, namestimo pa jih v prostore, ki so namenjeni izključno odvajanju zraka (kopalnice, kuhinje, pralnice,…).

Prednosti lokalnega prezračevanja z rekuperacijo

Pri odločitvi za prezračevanje z rekuperacijo se lahko odločimo za:

  • centraliziran sistem prezračevanja
  • lokalno prezračevanje z rekuperacijo, ki temelji na več lokalnih rekuperatorjih v bivalnih prostorih, nameščenih v ceveh v zunanjih stenah

V obstoječih stavbah je veliko bolj prikladna uvedba  lokalnega prezračevanja z rekuperacijo. V številnih primerih je namreč zelo težko napeljati cevi za prezračevanje in večkrat se zgodi, da morajo investitorji izvesti spuščen strop. Tudi v novih objektih se pokažejo prednosti lokalnega prezračevanja z rekuperacijo predvsem zaradi naslednjih dejstev:

  • veliko lažje čiščenje, saj se v primeru lokalnega rekuperatorja le sname maska in filter opere z vodo,
  • večje udobje bivanja, saj imamo lahko namesto enega krmilnika več krmilnikov, kar pomeni, da imamo lahko več ločenih con upravljanja,
  • cenejši in enostavneši potek gradnje, ker odpadejo strojne inštalacije, ki jih je treba sproti vgrajevati v ploščo, skladno s potekom gradnje.

V primeru lokalnega prezračevanja predstavljajo poseg v stavbo le:

  • izvrtine skozi zunanje stene in fasado, ki se izvedejo s pomočjo diamantnega vrtanja,
  • namestitev krmilne enote za rekuperatorje in dovod elektrike za delovanje rekuperatorjev.

Za več informacij, izdelavo informativne ponudbe in naročilo storitev pokličite na 031 579 717 ali pošljite sporočilo na info@ceresol.com. V primeru želje po informativni ponudbi prosimo navedite tudi kraj, kontaktni gsm in če je le možno pripnite tudi tloris stanovanja, ki je predpogoj za izdelavo ponudbe. Dobrodošlo je, da so na tlorisu označene kvadrature prostorov, okna in vrisano pohištvo, ker vse to vpliva na načrtovanje elementov prezračevanja. V primeru, da originalni tlorisni načrt ne obstaja, je lahko tlorisni načrt narisan tudi na roke.

Pokličite nas na številko 031 579 717 ali pošljite povpraševanje preko spletnega obrazca.

Dodaj odgovor